GRIEKSE MUZIEK INLEIDING     HET RITME     DE DANSEN     REBETIKA     INSTRUMENTEN     MUZIEKFRAGMENTEN


De Griekse geschiedenis is al heel oud. Wie kent niet de mythen over de Griekse goden Zeus en Hera, die leefden op de berg Olympus? En de heldenverhalen over Achilles en het paard van Troije. Maar ook bekende geleerden, zoals Aristoteles, Plato en Pythagoras behoorden tot de Griekse historie.

Maar naast dit alles is de geschiedenis en de ontwikkeling van de muziek ook erg belangrijk. Muziek is om te beluisteren, te spelen, om te zingen en ook om op te dansen. De Grieken beleven de muziek. Ze houden van hun muziek. Het hoort bij hun cultuur en is een stukje van hen zelf.Heel karakteristiek in de Griekse volksmuziek is het geluid van de bouzouki, een gitaarachtig tokkelinstrument met een halfronde klankkast. Hoogstwaarschijnlijk ken je de melodie van de sirtaki, uit de oude film "Zorba de Griek". De muziek voor deze dans werd speciaal voor de film geschreven door de Griekse componist Mikis Theodorakis. De hoofdmelodie wordt door de bouzouki gespeeld.

Naast bekende componisten als Theodorakis, Hadzidakis, Xarhakos, Markos Vamvakaris en Yanni zijn er ook veel zangers en zangeressen die bekend zijn in en buiten Griekenland, zoals bijvoorbeeld: Vicky Leandros, Demis Roussos, Nana Mouskouri, Charis Alexiou, Yorgos Dalares, Giannis Parios, Glykeria, Paschalis Terzis en Natasha Theodoridou.


Wil je meer weten over Griekenland; ga dan naar de Griekenland pagina